Рецепти пасок на Великдень для приготування вдома
Фото - Unsplash

Цьогоріч Великдень у православних християн припадає на 5 травня, у католиків — на 31 березня. Одна з основних складових великоднього столу — паска. 

"Наш Київ" зробив добірку простих та смачних рецептів пасок.

Рецепт класичної паски

  • Борошно — 1 кг
  • Молоко — 500 мл
  • Яйця — шість шт.
  • Сухі дріжджі — один пакетик (11-12 г)
  • Вершкове масло — 200 г
  • Цукор — 300 г
  • Родзинки — 250-300 г
  • Цукати — 200 г
  • Ванілін — один пакетик
  • Цукрова пудра — 100 г
  • Кондитерська посипка

Паска класична рецепт

Спосіб приготування:

  1. Спочатку робимо опару — змішуємо сухі дріжджі з 500 г борошна, сюди ж тепле молоко. Накрити рушником і прибрати у тепле місце на 30 хвилин, доки опара не підніметься удвічі.
  2. Білки відокремити від жовтків. Жовтки розтерти з цукром та збити до піни. В опару, що підійшла, додати жовтки з цукром, добре перемішати, ввести розм'якшене вершкове масло та замісити. Потім порціями ввести білки, вимішуючи тісто.
  3. Додати просіяне борошно (не все одразу) та остаточно вимісити тісто. Накрити ще раз рушником і прибрати у тепле місце на годину. Тісто має збільшитися приблизно у два рази.
  4. Додати родзинки, цукати, ще раз усе добре перемішати та відставити на десять хвилин. Форми змастити олією, злегка присипати борошном.
  5. Заповнити тістом 1/3 форми та відставити ще на десять хвилин, щоб воно піднялося. Розігріти духовку до 100 градусів. Тісто необхідно трохи змастити яйцем зверху і поставити випікати. Тримати при такій температурі не більш десяти хвилин, потім збільшити температуру до 180 градусів і випікати паски до готовності (приблизно 45-50 хвилин).

Для глазурі збиваємо білки до піни, додаємо цукрову пудру та ще раз збиваємо. Покриваємо паски та наприкінці прикрашаємо кондитерською посипкою.

Рецепт класичної паски

Рецепт Сирної паски

  • Кисломолочний сир 9% — 350 г
  • Сметана 20% — 150 г
  • Яйця — 2 шт.
  • Цукор — 100 г
  • Ванільний цукор — один пакетик
  • Родзинки — 100 г
  • Цукати — 150 г

Спосіб приготування:

Якщо ви не хочете їсти багато тіста на свято — ця паска саме для вас. 

  1. Жовтки відділити від білків. Змішати їх з маслом, цукром і сметаною. Збити до однорідної маси. Наприкінці додати ванільний цукор і перемішати.
  2. Сир перетерти через сито і з’єднати з яєчно-сметанною сумішшю. Вмішати у сирну масу родзинки та цукати.
  3. Форму для випічки вистелити марлею, складеною у кілька шарів, а далі викласти туди сирну масу.
  4. Вирівняти поверхню і накрити її залишками марлі. Поставити у холодильник мінімум на шість годин. Прикрасити паску можна цукатами, кондитерською посипкою та цукровою пудрою.

Рецепт сирної паски

Рецепт паски краффін

  • Борошно — 350 г
  • Дріжджі свіжі — 20 г (або сухих 7 г)
  • Молоко — 110 мл
  • Цукор — 80 г
  • Сіль — 0,5 ч. л.
  • Яйце — 1 шт.
  • Жовток яєчний — 2 шт.
  • Масло вершкове — 40 г
  • Мускатний горіх (мелений) — 1 ч. л.
  • Журавлина в'ялена — 200 г (або родзинки чи цукати)
  • Мигдальні пелюстки — 100 г (або будь-які подрібнені горіхи)
  • Ванільний цукор — 8 г
  • Масло вершкове — для змащування

Паска краффін рецепт

Спосіб приготування: 

Цей рецепт складніший за інші. Проте паски вийдуть надзвичайно оригінальні та гарні. 

  1. Дріжджі та 1 чайну ложку цукру розвести в теплому молоці (має бути трохи тепліше за кімнатну температуру). Покласти в тепле місце до підняття пінної шапочки.
  2. Яйця, жовтки, цукор та ванільний цукор збити у світлу пишну піну.
  3. Борошно просіяти в миску. Влити в нього дріжджі з молоком, яєчну суміш, додати сіль і перемішати.
  4. Додати розтоплене вершкове масло, замісити тісто. Вимішувати не менш як 10 хвилин, не додаючи борошна, поки тісто не перестане липнути до рук.
  5. Миску змастити розтопленим вершковим маслом, помістити туди тісто, трохи змастити зверху маслом. Накрити харчовою плівкою й покласти в тепле місце на 1-1,5 години.
  6. Журавлину залити окропом на 15 хвилин, а після просушити паперовим рушником. Мигдальні пелюстки злегка підрум'янити на сухій сковороді.
  7. Розділити тісто на декілька частин відповідно до своїх форм. Округлити тісто, накрити харчовою плівкою і залишити на 10 хвилин.
  8. Присипати робочу поверхню та тісто борошном. Розкачати в дуже тонкий прямокутний пласт. Змастити його розм'якшеним вершковим маслом. Посипати мускатним горіхом, журавлиною та мигдальними пелюстками.
  9. Скрутити тісто в рулет, накрити харчовою плівкою і покласти в тепле місце. Те ж саме зробити з усіма частинами тіста.
  10. Рулет розрізати гострим ножем посередині уздовж, не дорізаючи до кінця. Закрутити спіраллю одну половинку рулету до його початку. Другу половинку закрутити спіраллю, піднімаючи й укладаючи поверх першої.
  11. Акуратно помістити в форму для випікання, накрити харчовою плівкою і відправити в тепле місце на 20 хвилин для підйому.
  12. Випікати у попередньо розігрітій 200°C духовці 10 хвилин. Потім знизити температуру до 180°C. Форми накрити зверху фольгою на 10 хвилин, потім акуратно зняти її й продовжити випікати ще 15 хвилин. Повністю остудити краффіни. Посипати їх цукровою пудрою. 

Паска краффін рецепт

Рецепт бездріжджової паски 

  • Борошно — 400 г
  • Вершкове масло — 60 г
  • Молоко — 300 мл 
  • 2 яйця
  • 1 скл. цукру
  • ½ ч. л. соди
  • ½ скл. мигдалю
  • ½ скл. цукатів
  • 4 ст. л. лимонного соку
  • Цедра ½ лимона
  • Ванілін

Паска біздріжжова рецепт

Спосіб приготування:

  1. Масло розтерти з жовтками й цукром, вливаючи лимонний сік по краплині.
  2. Додати борошно, молоко, ванілін, цедру, подрібнений мигдаль, цукати. Все вимішати.
  3. Насамкінець покласти соду і збиті білки.
  4. Як тільки сода і білки опинилися в тісті, довго мішати вже не можна.
  5. Випікати за температури 180-200°С протягом 40-50 хвилин.

Паска біздріжжова рецепт

Рецепт мигдальної паски

  • Борошно — 1 кг
  • Молоко — 500 мл
  • Дріжджі — 50 г
  • 5 яєць
  • Вершкове масло — 300 г
  • Очищений мигдаль — 200 г
  • 1 лимон
  • 1 склянка родзинок
  • Цукор — 200 г
  • Сіль — на свій смак

Мигдальна паска рецепт

Спосіб приготування:

  1. Закип’ятити молоко й охолодити до температури парного — 39-40 градусів.
  2. Далі у невеликій частині молока розвести дріжджі, додати столову ложку цукру — вийде опара. 
  3. До залишків молока необхідно висипати борошно і спінені дріжджі. Масу перемішати й поставити в тепле місце.
  4. З цукром збити жовтки, додати розтоплене масло, терту цедру лимона, родзинки, подрібнений мигдаль і сіль. Перемішати й додати в тісто.
  5. Білки збити в густу піну і теж влити в тісто. Далі потрібно обережно перемішати тісто. 
  6. Тісто викласти у змащену маслом і посипану борошном форму, дати трохи підійти.
  7. Змастити верхівку жовтком, посипати мигдалевими горіхами й випікати при температурі 180 градусів. Як тільки верхівка стане рум'яною та покриється скоринкою — паска готова.

Паска мигдальна рецепт

Нагадаємо, "Наш Київ" підготував добірку привітань з Великоднем у віршах, прозі та святкових листівках. 

Також ми розповідали, де про заклади Києва, де можна замовити паску до Великодня.

Чи зміниться комендантська година на Великдень на Київщині