День матері у 2024 році: коли святкують в Україні, історія та традиції свята

День матері — свято, яке присвячене материнству. В Україні його відзначають щорічно у другу неділю травня й вважають одним із найважливіших родинних свят. В цей день дітям слід приділити увагу своїм мамам, привітати та подарувати подарунок від щирого серця.

"Наш Київ" дізнався про історію та традиції свята, а також розповідає, коли в Україні святкують День матері у 2024 році.

Коли День матері 2024 року

День матері в Україні відзначають щорічно, починаючи з 1999 року, у другу неділю травня. У 2024 році ця дата припадає на 12 травня.

Як з'явився День матері: історія свята

Історія свята "День матері" розпочалась на початку ХХ століття у США. У 1908 році американка Анна Джервіс запропонувала щорічно вшановувати своїх матерів на честь своєї мами, яка передчасно померла. У пам'ять про неї жінка виступила з ініціативою виділити день, в який діти зможуть привітати та вшанувати матусь. Влада прислухалась до Анни. У 1910 році штат Вірджинія визнав День Матері офіційним святом. З того часу традиція відзначати цей день поширилась на інші країни.

В Україні День матері, як офіційне свято, започаткував президент Леонід Кучма 10 травня 1999 року. Проте неофіціально українці відзначали матерів з часів Київської Русі. Оскільки свято мало релігійний характер, його заборонили в срср. Відновили цю традицію після Незалежності України.

Як святкують День матері в Україні: традиції та звичаї

День матері в Україні святкують в сімейному колі. Маленькі та дорослі діти вітають матерів листівками, зробленими своїми руками, дарують квіти або інші приємні сюрпризи.

Звичаї та традиції святкування Дня матері:

  • У цей день заведено дарувати матерям квіти, солодощі, листівки з побажаннями, сюрпризи, зроблені власноруч або куплені в магазині;
  • Діти, які не живуть окремо, провідують матерів. Мати накриває на стіл, а діти дарують їй увагу та любов;
  • Родина збирається за святковим столом. Діти згадують дитинство, а мами розповідають кумедні випадки;
  • В день матері жінки різних поколінь готують разом із дітьми вечерю;
  • Батько дарує своїй жінці подарунок на честь народження дитини.
Рецепти пасок на Великдень для приготування вдома