Україна та Європа

Українці, які виїхали до європейських країн через повномасштабну війну і були під тимчасовим захистом Євросоюзу, не втрачатимуть свого статусу, навіть якщо вони повернуться додому на тривалий час. Таке рішення ухвалила Європейська комісія.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на європейського комісара з питань внутрішніх справ Ілву Йохансон.

Єврокомісія продовжила до березня 2024 року дію Директиви тимчасового захисту, яка надає українським біженцям низку прав, зокрема, на роботу, житло, освіту, медичну допомогу.

Те, що ми побачили сьогодні вранці, також дає змогу чітко зрозуміти, що ми продовжуватимемо вітати всіх, кому доведеться їхати до ЄС.

Йохансон підкреслила, що захист ЄС діятиме і для тих українців, які виїхали до України, але згодом вирішили повернутися до європейських країн.

Коли ви вирішите поїхати в Україну, а потім ситуація несподівано зміниться, і вам знову доведеться їхати з країни, ЄС завжди вас прийме і захищатиме. <...> Багато хто з біженців бояться вийти з реєстру Директиви про тимчасовий захист, тому що їм, можливо, знову доведеться знову тікати, і ми це розуміємо. Тому ми вирішили, що вам не потрібно виходити з реєстру – ви можете залишити за собою документи про тимчасовий захист, які ви отримали. Все, що ви повинні зробити, так це повідомити національні або місцеві органи влади за місцем знаходження, що ви повертаєтеся в Україну. Але вам не потрібно віддавати картку, і ви можете залишити за собою реєстрацію.

Нагадаємо, що вранці 10 жовтня російські окупанти обстріляли Київ. Внаслідок ворожого удару по столиці та області загинуло щонайменше 10 людей.

В Європі зареєструвалися понад 4 мільйони українських біженців