“Книжкова країна” на ВДНГ: скільки людей відвідали фестиваль і коли планують провести наступний

У Києві на ВДНГ вперше пройшов масштабний книжковий фестиваль "Книжкова країна". 

З 25 по 28 квітня захід зібрав видавництва, авторів, культурних діячів, зіркових гостей та тисячі відвідувачів. “Книжкова країна” на ВДНГ: скільки людей відвідало фестиваль і коли планують провести наступнийУ межах фестивалю відбулося 324 події, з них 80 освітніх івентів та майстер-класів, а також 59 автограф-сесій. “Книжкова країна” на ВДНГ: скільки людей відвідало фестиваль і коли планують провести наступнийНайпопулярнішими за кількістю відвідувачів стали поетичні читання “Фронтмени” від “Культурного десанту”, запис нового епізоду YouTube-проєкту “Шалені автор(к)и”, а також книжковий клуб із Валерієм Пекарем “Демонтаж імперії”. 

Середній вік відвідувачів становив 31 рік. 

Третина аудиторії фестивалю — це школярі та студенти. Водночас майже 60% відвідувачів зазначили, що раніше ніколи не були на книжкових подіях. “Книжкова країна” на ВДНГ: скільки людей відвідало фестиваль і коли планують провести наступнийЗагалом “Книжкову країну” відвідало понад 68 000 людей. 

До фестивалю долучилося 140 учасників, серед яких 90 видавництв, 16 індивідуальних авторів, а також книгарні, магазини мерчу, освітні установи, благодійні організації та фонди — вони представили понад 12 000 унікальних найменувань. 

Згідно з результатами опитування відвідувачів та учасників — продали близько 85 000 книжок. “Книжкова країна” на ВДНГ: скільки людей відвідало фестиваль і коли планують провести наступнийНайчастіше купували: 

  • “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА” — “Так ніхто не кохав”, “Задивляюсь у твої зіниці” (Василь Симоненко), “Триста поезій” (Ліна Костенко);
  • КСД — “Голлі” (Стівен Кінг), “Маленький друг” (Донна Тарт), “Останній спадок” (Андрій Новік);
  • “Видавництво Старого Лева” — “Я бачу, вас цікавить пітьма” (Ілларіон Павлюк), “Культ” (Любко Дереш), “Спитайте Мієчку” (Євгенія Кузнєцова);
  • “Наш Формат” — “Вірші з бійниці” (Максим Кривцов), “Есенціалізм” (Ґреґ Маккеон), “Одного разу воїн — воїн назавжди” (Чарльз Гоуґ);
  • “Фабула” — “Вілла з Сан-Фурсиско” (Ярослава Литвин), “Покора” (Щепан Твардох), “Діана. Справжня історія з її вуст” (Маріо Варгас Льоса);
  • “Фоліо” — “Полон” (Валерія “Нава” Суботіна), “Доктор Серафікус” (Віктор Домонтович), “Місто” (Валер’ян Підмогильний);
  • Vivat — “Кохання в мозку” (Алі Гейзелвуд), “Конотопська відьма” (Григорій Квітка-Основʼяненко), “Моя темна Ванесса” (Елізабет Рассел). 

“Книжкова країна” на ВДНГ: скільки людей відвідало фестиваль і коли планують провести наступнийОднією з найпопулярніших на “Книжковій країні” стала бібліотерапевтична локація, де психологиня з бібліотекаркою виписували “рецепти на книжки” під запит відвідувачів. 

Найбільш поширеними серед запитів гостей були бажання абстрагуватися від реальності й відчути емоції разом із головними героями, а також навчитися краще справлятися з тривожністю та невизначеністю. 

Усього в межах проєкту видали 350 таких рецептів, здебільшого на художню й психологічну літературу.

“Загалом ми отримали позитивні відгуки як від учасників, так і від відвідувачів “Книжкової країни”. Видавництва зазначили, що фестиваль перевищив їхні очікування — а понад половина аудиторії заявила, що планують більше читати. І це, здається, найголовніше”, — зазначають керівниця проєкту. “Книжкова країна” на ВДНГ: скільки людей відвідало фестиваль і коли планують провести наступнийКрім того, на фестивалі відбулася низка благодійних івентів та зборів: акції влаштовували Благодійний фонд “Рій”, AZOV.ONE, “Культурний десант”, ГО “Реформація”, “Гуркіт”. 

Усього вдалося зібрати понад 250 000 грн, а також 350 книжок у рамках проєкту “Книга на фронт”. “Книжкова країна” на ВДНГ: скільки людей відвідало фестиваль і коли планують провести наступнийОрганізатори вже почали підготовку до нової “Книжкової країни”, фестиваль планують провести 26–29 вересня на ВДНГ — обіцяють ще більше цікавих гостей та активностей.

“Наш Київ” писав, як минув фестиваль “Книжкова країна” на ВДНГ. 

Це заклади, що відкрилися у Києві в квітні